Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits zal de Europese landbouwmiddelen voor Vlaanderen dit jaar heroriënteren. De Europese Unie biedt die mogelijkheid naar aanleiding van de COVID-19 crisis. Concreet zal er in het najaar ruim 23 miljoen euro extra steun rechtstreeks naar ruim 21.000 landbouwers gaan.

De COVID-crisis treft onze landbouwers hard. Sommigen dreigen het financieel moeilijk te hebben. Nagenoeg alle landbouwsectoren staan door de dalende prijzen onder druk.

Het is te verwachten dat dit nog voor een langere tijd het geval zal zijn. De Europese Unie biedt de lidstaten nu de mogelijkheid om de middelen die je krijgt te herschikken en meer rechtstreekse steun aan de landbouwers te geven.

Europese landbouwsteun wordt verdeeld over twee pijlers. De eerste pijler gaat over directe steun en het marktbeleid, de tweede gaat over het plattelands-ontwikkelingsbeleid.

In het verleden heeft Vlaanderen ervoor gekozen om jaarlijks tot 10% van de middelen van de eerste pijler naar de tweede te verschuiven. Dit doen we dit jaar niet, waardoor er extra middelen direct naar de landbouwers gaan.

Zo kan 23,4 miljoen euro extra aan naar schatting 21.000 landbouwers uitgekeerd worden. De toeslag zal worden berekend op basis van de individuele inkomenssteun en zal gemiddeld 1100 euro per landbouwer bedragen. De uitbetaling zal ten vroegste in het najaar gebeuren.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: "De landbouwsector lijdt zwaar onder de coronacrisis. De landbouwers hebben het financieel niet onder de markt. Europa biedt de lidstaten dit jaar de mogelijkheid om de beschikbare middelen te heroriënteren.

Vlaanderen zal dat doen. Dit betekent dat we later in het jaar ruim 23 miljoen euro extra rechtstreeks aan naar schatting 21.000 landbouwers zullen kunnen uitkeren."